Wedstrijden quicklinks
Mededelingen
Agenda
Nieuwsoverzicht
ALGEMEEN

2-12-2019
clubcollectie Sporthuis Glas - actiefolder Sint en Kerst
 

 

Onze sponsor sporthuis Glas heeft weer een actiefolder met mooie kortingen voor clubkleding en andere hockey gerelateerde zaken.

Zoek je nog een leuk cadeau voor je kind of wil jezelf zo'n mooie trui, jas of tas met het logo van je favoriete sportclub ga dan naar sporthuis Glas in de Midstraat.

 2-12-2019
Informatie jeugdfonds Sport Friesland
 

JHC STIX werkt al een aantal jaren met het jeugdfonds Sport Friesland. Hieronder vind je informatie over dit fonds.

Iedere sportclub wil natuurlijk dat alle kinderen kunnen sporten. Ook kinderen uit gezinnen waar geen geld is voor contributie en de benodigde attributen. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen kunnen meedoen. Wij willen niet dat een kind moet stoppen of niet kan beginnen met sporten omdat er thuis niet voldoende geld is. Het Jeugdfonds Sport kan helpen met een bijdrage in de contributie of de aanschaf van benodigde sportattributen. Onze gemeente heeft voor haar jeugdige inwoners daarom een samenwerking met Jeugdfonds Sport Friesland.

Kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit gezinnen met een laag besteedbaar inkomen kunnen via een intermediair via www.allekinderendoenmee.nl financiële steun aanvragen bij het Jeugdfonds Sport voor deelname aan sportieve activiteiten. De bijdrage uit het Jeugdfonds Sport kan worden besteed aan de contributie, maar ook aan sportkleding of sportattributen. De contributie wordt door het Jeugdfonds Sportrechtstreeks vergoed aan de sportvereniging of sportwinkel.

Kijk voor meer informatie over het Jeugdfonds Sport
en de lokale spelregels op www.jeugdfondsport/friesland of neem contact op met het Jeugdfonds Sport Friesland: [email protected]ugdfondssport.nl of 06 -30 34 72 49

 

9
 

2-12-2019
medelingen - Santa Run Joure - Zaalhockeykamp Sportstad -
 

Santa Run Joure 2019

Op 21 december wordt de Santa Run 2019 georganiseerd. Dit is een funrun door het centrum van Joure. Hinkelen wandelen, springen alles mag. De opbrengst van deze loop is voor het goede doel. Een van de goede doelen kan ook jouw club, JHC STIX zijn.

Geef je je op als team met minimaal 6 personen dan gaat 40% van jouw inleg naar jouw club of vereniging zodat daar weer materialen of activiteiten van kunnen worden bekostigd. Het restant van jouw inleg, 60%, gaat naar de drie hoofddoelen van de Santa Run Joure 2019, de Nierstichting, Spieren voor Spieren en het KWF. JHC STIX is niet betrokken bij de organisatie van deze activiteit.

https://joure.rotarysantarun.nl

 

Zaalhockeykamp sportstad Heerenveen 29 en 30 December 2019:

De organisatie nationale sportkampen organiseert op 29 en 30 December 2019 een zaalhockeykamp in Sportstad Heerenveen. De organisatie heeft ons gevraagd dit op onze website mede te delen, JHC STIX is niet betrokken bij de organisatie van deze sportkampen.

Meer informatie vind je via onderstaande link:

https://www.hockeykampen.com/…/hockeykamp/hol…/kerstvakantie

 

 

18-11-2019
trainingen Zaal Swimfun - tijden en data
 

beste leden,

Ook dit jaar gaan we weer de zaal in. Net zoals vorige jaren houden we in principe 1 veld training en daarnaast een zaaltraining. De zaaltrainingen starten in het weekend van 6/7 december.

Dit jaar gaan we trainen op vrijdag en zaterdag, dit jaar heeft de technische commissie geregeld dat we in de zaal bij Swimfun kunnen trainen!

Voor het eerst in de geschiedenis van JHC STIX gaan we ook meedoen aan de zaalcompetitie. Als pilot beginnen we met het A en het B team en als dat goed gaat willen we volgend jaar met alle teams in de zaal beginnen.

Het A en B team ontvangen via hun coaches informatie over de zaalcompetitie.

Hieronder het schema voor de zaaltrainingen: (locatie zaal Swimfun)

Vrijdag:

15-16 uur: D1 team

16-17 uur: D2 team

17-18.30 uur: A en B team (gezamenlijk)

Zaterdag:

9-10 uur: E teams (gezamenlijk)

10-11 uur: C1 team

11-12 uur: C2 team

Weekenden dat er in de zaal getraind wordt:

2019: 6/7 december, 13/14 december, 20/21 december

2020: 3/4 januari, 10/11 januari, 17/18 januari, 24/25 januari, 31 januari/1 februari, 7/8 februari, 14/15 februari

Na de voorjaarsvakantie weer alleen training op het veld

 

10-7-2019
Trainingstijden veld seizoen 2019-2020 - start trainingen en competitie
 

Beste leden en ouders verzorgers van leden,

Hierbij de trainingstijden voor het seizoen 2019-2020 zoals deze is afgestemd met trainers en technische commissie.

De trainingen starten op dinsdag 27 augustus.

De competitie start op zaterdag 7 september

Trainingen vinden plaats op dinsdag en donderdag.

Schema dinsdag:

15.00-16.00 uur: E6 en E8 en startende F leden*

16.00-17.00 uur: D1+D2

17.00-18.00 uur: C1+C2

18.00-19.00 uur: B

19.00-20.00 uur: A

20.00-21.00 uur: Trim

Schema donderdag:

15.00-16.00 uur: E6 en E8 en startende F leden*

16.00-17.00 uur: D1+D2

17.00-18.00 uur: C2

18.00-19.00 uur: C1

19.00-20.00 uur: B

20.00-21.00 uur: A

*zodra duidelijk is hoeveel startende F leden er zijn zal TC kijken naar een aparte trainingstijd voor deze categorie.

Alle trainingen vinden plaats onder leiding van onze hoofdtrainer Albert-Jan die waar nodig ondersteund wordt door onze jeugdtrainers.

Aanvullend op reguliere hockeytrainingen gaan we op een aantal vrijdagen keeperstraining aanbieden.

 

27-6-2019
Regelwijzigingen: wedstrijden in vier kwarten en vliegende keeper verdwijnt
 

Regelwijzigingen: alle elftalwedstrijden in vier kwarten, de vliegende keeper verdwijnt

De FIH heeft per 1 januari 2019 spelregelwijzigingen doorgevoerd binnen het veldhockey. De KNHB is lid van de FIH en volgt de internationale spelregels. Regelwijzigingen worden nooit gedurende het lopende seizoen doorgevoerd en daarom neemt de KNHB de spelregelwijzigingen per 1 augustus 2019 op in haar spelreglement veldhockey. De belangrijkste wijzigingen zijn dat alle elftalwedstrijden in vier kwarten worden gespeeld én dat het niet meer mogelijk is met een vliegende keeper te spelen.

Vier kwarten in plaats van twee helften

Sinds een aantal jaren worden bij internationale competities wedstrijden gespeeld in vier kwarten. Het betrof hier nog een testperiode. Met ingang van 1 januari 2019 zijn deze vier kwarten definitief in de internationale regels vastgelegd waardoor dit voor iedereen geldt.

In Nederland worden daarom alle elftalwedstrijden (dit geldt voor zowel junioren als senioren) vanaf komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. Met deze regelwijziging wordt de eerdere test dus ook opgenomen in het Nederlandse spelreglement. Er ontstaan hierdoor twee extra coach- en rustmomenten, waardoor teams nog beter kunnen worden begeleid. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij het noodzakelijk is te sproeien omdat het betreffende speelveld zonder te sproeien niet meer veilig bespeelbaar is (kan het geval zijn bij watervelden).

Internationaal 15 minuten, nationaal 17,5 minuten

De FIH laat haar wedstrijden spelen in vier kwarten van 15 minuten. Internationaal wordt tevens gewerkt met tijdstops voorafgaand aan het spelen van de strafcorner. Om de zuivere speeltijd gelijk te houden, kiest de KNHB voor de variant van vier kwarten van 17 ½ minuut. Ook het tijdsblok waarbinnen een wedstrijd wordt gespeeld blijft zo voor elke wedstrijd gelijk, waardoor de wedstrijden beter te plannen zijn voor de verenigingen. Door deze regelwijzigingen worden de tijden waarbinnen wedstrijden mogen worden gepland verruimd. Vanaf komend seizoen mogen de eerste wedstrijden aanvangen om 08:30 uur en de laatste moeten uiterlijk aanvangen om 18:00 uur (dit was 08:45 en 17:45 uur). De vaste aanvangstijden voor de landelijke competities op zaterdag worden gewijzigd naar 14:00 uur (A-jeugd) en 12:10 uur (B-jeugd).

Vliegende keeper

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Overige spelregelwijzigingen

Naast bovengenoemde spelregelwijzigingen worden nog enkele andere spelregelwijzigingen doorgevoerd:

  • De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.
  • Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.
  • Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, mits de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.
  • Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.
  • Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

Voor de start van seizoen 2019-2020 stelt de KNHB met betrekking tot bovenstaande spelregelwijzigingen nadere informatie in tekst en beeld beschikbaar, zodat iedereen zich optimaal kan voorbereiden op volgend seizoen.